Murányi Sarolta

Újra fiatal szónokokkal telt meg az ELTE BTK kari tanácsterme

 

Kedves Olvasók!

 

A többévnyi online formába kényszerült szervezés és lebonyolítás után az idei Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny döntőjét 2022. április 9-én jelenléti formában rendezhettük meg az ELTE BTK kari tanácstermében. A terem kora reggeltől versenyző diákokkal, felkészítő tanárokkal, szülőkkel és érdeklődőkkel telt meg ezen a szombaton. A döntőbe összesen 30 diák jutott, ők azok, akik túljutva az iskolai és a regionális fordulón a legjobban teljesítettek.

A versenyt megnyitó beszédet Farkas Tamás, az ELTE BTK Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének igazgatója és Bóna Judit, a verseny főszervezője, az ELTE BTK dékánhelyettese tartották. Ezután a zsűri tagjai és Kiss Róbert Richárd, a zsűri elnöke köszöntötte a versenyzőket. A beszédekben kiemelték, hogy az elmúlt időszak után ez a személyes találkozás nagy jelentőséggel bír a szónokversenyek történetében.

Az Eötvös-szónokversenyen – hagyományosan – a tanulók 30 perc felkészülési idő után 5 perces beszédet mondanak a zsűri előtt a megadott témáról. A feladat tehát rögtönzés. Ez a mostani versenyen is így történt. Idén egy Lincoln-idézetet választottunk a versenyzőknek: „Ha egy fa kivágására hat órám van, akkor négy órán keresztül a fejszét csiszolom, és utána két órát fordítok a fa kivágására.” Ezt az idézetet kellett az előadott beszédben a versenyzőknek értelmezni és ellene vagy mellette érvelni.

A versenyzők felkészülési ideje alatt a jelenlévő érdeklődők, a felkészítő tanárok Pej András retorikatréner előadását hallgathatták meg. Az előadás a nonverbális jelek sokszínű használatába adott betekintést, a gyakorlatban is jól használható eszközöket felsorakoztatva.

A verseny lényegi része, a diákok zsűri előtt előadott beszédei ezután következtek. A beszédek nagyon színvonalasak, jól átgondoltak voltak. A zsűri nap végi összegzésében szerepeltek azok az izgalmas szóképek, humoros fordulatok és lelkesítő gondolatok, amelyeket a fiatal szónokok használtak a beszédeikben. A szónoklatokban megjelentek a retorika sokszínű eszközei mind a szövegek felépítésében, mind a szónokok kiállásában, mind a nonverbális eszközök használatában.

Az ebédszünetben, a zsűri tanácskozása alatt a versenyzők múzeumlátogatással pihenhették ki az izgalmakat. A felkészítő tanároknak és a kísérőknek is tartalmasan telt az eredményekre várakozás. Számukra Liftbeszéd a középiskolában címmel workshopot szerveztünk Deme Andreával. A workshopon részt vevő tanárok a pich műfajának megismerésén túl, saját élményű feladatokon keresztül tapasztalhatták meg a műfaj előnyeit és nehézségeit. Ezek után közös megbeszélés formájában a liftbeszéd műfajának középiskolai hasznosíthatóságát dolgoztuk fel.

A nap legizgalmasabb és legünnepélyesebb pontja az eredményhirdetés volt, ez a zsűri elnökének beszédével kezdődött. Kiss Róbert Richárd összefoglalta a beszédek általános tanulságait, és a díjazottakat egyesével is értékelte. Minden résztvevő és felkészítő tanára átvehették az ajándékcsomagokat. Az első helyezett szónok és felkészítő tanára pénzjutalomban is részesült. A versenyen a nézők szavazatai alapján kiosztottunk egy közönségdíjat is.

 

Az idei verseny díjazottjai:

1. helyezett: Veress Szabolcs, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Kiss-Valickó Eszter

2. helyezett: Bódis Bence, Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanára: Póti Csilla

3. helyezett: Szarvas Jácint, Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit

4. helyezett: Muhari Bálint, Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Bóka Gábor

5. helyezett: Lezsák Botond, Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, felkészítő tanára: Maksa Katalin

6. helyezett: Hegyi Lili Gerda, Lovassy László Gimnázium, felkészítő tanára: Vondervisztné Kapor Ágnes

7. helyezett: Maczó Gerda, Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Szűcsné dr. Harkó Enikő

8. helyezett: Vormair Hanna, Salamon Ernő Gimnázium, felkészítő tanára: Kastal Ottília

9. helyezett: Szabó Krisztina, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázium, felkészítő tanára: Király Katalin

10. helyezett: Farkas Lili Anna, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Lőrinczy Anna

A közönségdíjat Maczó Gerda vehette át.

 

Köszönjük a támogatóknak, akik lehetővé tették a verseny színvonalas megszervezését, és köszönjük a felkészítő tanárok fáradhatatlan munkáját is, akik nélkül ez a verseny nem jöhetett volna létre.

 

 

 

Budapest, 2022. április 30.

 

Üdvözlettel:

                                                                                                

                                                                                Murányi Sarolta

                                                                            egyetemi tanársegéd

                                                  ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék


 

Murányi, Sarolta: The Faculty Board Room of ELTE BTK was filled with young speakers again

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 2. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–