Naptár

2024. április 15–19..

Egyetemi Anyanyelvi Napok

2024. április 20..

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2024. április 24. – május 3..

A magyar nyelv hete

 

Tovább...

 

Nemzeti Kulturális Alap


Magyar Nyelvtudományi Társaság


Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat


Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ


Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Tóbisz-Hertelendy Réka

Beszámoló az Eötvös-szónokverseny 2023. évi döntőjéről

 

Kedves Olvasók!

 

2023. április 1-jén, szombaton került sor az Eötvös József középiskolai szónokverseny Kárpát-medencei döntőjére. A végső megmérettetésnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara adott helyet, ahová a versenyzőket tanáraik és családtagjaik is elkísérhették. A verseny immár 15 éves  múltra tekint vissza, korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szakmódszertani Központja szervezte, 2018-tól pedig az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék rendezi meg.

A döntőn azok a szakgimnazisták, szakközépiskolások, gimnazisták vettek részt, akik korábban az iskolai fordulón és a regionális versenyen is megmérettették magukat, és eredményesen szerepeltek. Képviseltették magukat végzősök és kilencedik osztályos középiskolások is. A versenyen részt vevők előadását idén is szakmai zsűri bírálta el. A zsűri elnöki posztját Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas újságíró töltötte be, munkáját Pej András, a Szónok Születik Retorikaiskola trénere, Jankovics Julianna fejlesztőpedagógus, P. Tóth Teodóra és Hertelendy Réka, az ELTE doktoranduszai segítették.

A döntőt Bóna Judit és Kiss Róbert Richárd nyitották meg, majd Hertelendy Réka tartott előadást a vendégeknek A nyilvános beszéd vizsgálata a pszichológia és a nyelvészet szemszögéből címmel. A döntőben idén 28 diák mérte össze előadói készségét. A sorszámhúzást követően minden résztvevőnek 30 perc felkészülési idő állt a rendelkezésére, majd megközelítőleg öt percben kellett ismertetniük érveiket a zsűrivel. A döntőben minden évben más idézetet kapnak a versenyzők, idén Homérosz gondolata („Baj után a bolond is okos már”) jelentette a kiindulópontot. A téma megközelítésének palettája idén is nagyon színes volt, a versenyzők egy része számot adott történelmi, illetve irodalmi ismereteiről, és más szerzőktől, történelmi személyektől vett idézetekkel színesítette előadását, támasztotta alá tételmondatát. Elhangzott idézet Agatha Christie-től, felidéződtek ismeretek Arany Jánosról és Tolsztojról, és megjelentek párhuzamok Homérosz gondolata és a magyar közmondások között is. Többen személyes példák, iskolai történetek elmesélésével keltették fel a közönség figyelmét, kihasználva a kreatív megközelítés és a humor erejét a meggyőzésben. Az előadásokat követően a zsűri visszavonult tanácskozni, a diákok ezalatt múzeumlátogatáson vettek részt. Az értékelés két szempont alapján közelítette meg az előadásokat, nagy hangsúlyt fektetve az előadás módjára, illetve a tartalomra és a felépítésre is. Az idei év harmadik helyezettje a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumból érkezett Farkas Lili Anna, második helyen a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Kovács Dániel végzett. A zsűri meglátása szerint a leginkább meggyőzően és a leghatározottabban előadott beszédet Kondor Balázstól, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulójától hallotta, aki az oklevél és az ajándékcsomag mellett pénzjutalmat is átvehetett. A diákok mellett a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját is értékelték a szakemberek.

A szervezők számára kiemelkedően fontos, hogy a verseny évek óta magas színvonalon zajlik, tartalmas és remekül felépített beszédek hangzanak el, igazolva a felkészítő tanárok kiemelkedő munkáját, és – természetesen – a diákok felkészültségét.

 

Budapest, 2023. május 9.

 

Tóbisz-Hertelendy Réka

doktorandusz

ELTE BTK

Nyelvtudományi Doktori Iskola

Tóbisz-Hertelendy, Réka: Report on the 2023 final of the Eötvös Speech Contest

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2023. évi 2. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–