Antalné Szabó Ágnes

A 15 éves folyóirat szerkesztőségének a felhívása az olvasókhoz

 

Kedves Olvasóink!

 

Az Anyanyelv-pedagógia folyóirat 2022 végén ünnepli megalapításának a 15. évfordulóját. A jubileum alkalmából olyan tartalmi újításokat és szakmai programokat tervezünk, amelyek erősítik a folyóirat kapcsolatát az olvasókkal és a szerzőkkel.

A szerkesztőség igazodni kíván a megváltozott olvasási és tanulási szokásokhoz, amelyekben egyre nagyobb teret kapnak a multimediális tartalmak, a virtuális tanulási környezet és az online kapcsolatok. Ezért a folyóirat a jövőben lehetőséget kínál egyes cikkek esetében a szöveghez kapcsolódó multimediális tartalmak megjelenítésére is. Ilyen multimediális tartalmak lehetnek például: a Tanulmányok rovatban leírt iskolai kísérletről összefoglaló videófelvétel, a Műhely rovatban bemutatott anyanyelv-tanítási jó gyakorlatot szemléltető videó, a Mozaik vagy a Postaláda rovatban anyanyelvi versenyről, anyanyelvi műsorról, jeles napról videórészlet közlése. A multimediális tartalmak megjelenítéséhez a folyóirat technikai továbbfejlesztését és a tárhely bővítését is tervezzük.

A közönségkapcsolat erősítését szolgálja egy új Cikkajánló menüpont jövőbeli kialakítása is a folyóirat oldalán. Ebben az új menüpontban olyan egy-két perces videós cikkajánlók jelennek meg, amelyek egyrészt a folyóirat korábbi tartalmaihoz, másrészt a legfrissebb írásokhoz kapcsolódnak. A videós cikkajánlókban maga a szerző mutathatja be az írását, vagy a témához értő szakember, a célközönséget jelentő olvasó ajánlja a cikket. A meglevő fiatal szerzőink kiemelt támogatását és további fiatal szerzők motiválását, bevonását is szolgálhatják azok az egy-két perces multimediális ajánlók, amelyekben maguk a fiatal szerzők mutatják be saját írásukat, vagy más fiatal szerzők írásait ajánlják. A cikkajánlókat a folyóirat weboldalán kívül a saját Facebook-oldalunkon és YouTube-videóként is megosztjuk.

A jövőben olyan hibrid megvalósítású olvasótalálkozókat és szakmai műhelyeket szervezünk, amelyekbe az érdeklődők világszerte jelenléti és online módon egyaránt bekapcsolódhatnak. Az olvasótalálkozókat nemcsak a kutatók, az oktatók, a szakemberek számára, hanem a szélesebb olvasóközönség, például a szülők, az anyanyelvi nevelést folytató intézmények munkatársai számára is meghirdetjük. Az olvasótalálkozók témái lehetnek a folyóiratban megjelent cikkek alapján beszélgetések, továbbá az új fejlesztések bemutatása és szakmai diskurzus a jövőbeli tervekről.

Kedves olvasóinkat is szeretettel várjuk a folyóirat jubileumi programjain, ezekről a Naptár rovatban és a Facebookon fogunk hírt adni. Arra buzdítjuk Önöket, hogy vegyenek részt a Cikkajánló rovat kialakításában, és keressenek olyan írásokat az Anyanyelv-pedagógia folyóiratban, amelyeket kiemelten ajánlanának olvasótársaiknak. Készítsenek egy-két perces kreatív videós és hangos cikkajánlókat! A videós ajánlókat a Microsoft Teamsben javasoljuk elkészíteni a videófelvétel funkcióval, de egyéb technikai megoldások is lehetségesek. Az egy-két perces videókban kérjük egyértelműen megnevezni vagy feltüntetni az ajánlott írás szerzőjét, a cikk címét, valamint azt, hogy a folyóirat melyik évfolyamában és melyik számában jelent meg. Kérjük, hogy az ajánlóban térjenek ki arra, miért és kiknek ajánlják a kiválasztott írást. A videós cikkajánlók időtartama legfeljebb 1-2 perc lehet. A multimediális tartalom megjelenítésében további megkötést nem adunk, szeretnénk, ha érvényesülhetne a készítők kreativitása. A videós cikkajánlók mellett olyan hangos cikkajánlókat is örömmel fogadunk, amelyekben a cikkajánló egy 800 és 1300 karakter közötti szöveget mond fel hangfelvételre.

Kérjük, hogy a videókat és a hangfelvételeket ne küldjék el ímélben, hanem helyezzék el őket valamely online tárhelyen, erre elsősorban a Microsoft OneDrive felületét ajánljuk, és osszák meg velünk a felvétel elérhetőségét. A cikkajánlókról a leveleket az info@anyanyelv-pedagogia.hu címen várjuk folyamatosan, kérjük, adják meg a levélben a cikkajánló készítőjének a nevét, foglalkozását, munkahelyét és ímélcímét is, valamint azt, hogy mely cikkhez készült az ajánló. A beérkezett cikkajánlókat 2022. április 30-tól kéthavonta zsűrizzük, és a szakmai zsűri által támogatott munkákat folyamatosan megosztjuk a folyóirat saját oldalán, valamint a Facebook-oldalunkon. A legtöbb és legjobb cikkajánlók készítőit 2023 tavaszán, a folyóirat jubileumi szakmai konferenciáján megjutalmazzuk.

Kapcsolódjanak be az Anyanyelv-pedagógia folyóirat jubileumi programjaiba! Készítsenek videós és hangos cikkajánlókat a 15 éves folyóirat legjobb írásairól!

 

Budapest, 2022. március 1.

 

Antalné Szabó Ágnes

        főszerkesztő

Antalné Szabó, Ágnes: The journal′s anniversary appeal to readers

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 1. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–