Naptár

2024. április 15–19..

Egyetemi Anyanyelvi Napok

2024. április 20..

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2024. április 24. – május 3..

A magyar nyelv hete

 

Tovább...

 

Nemzeti Kulturális Alap


Magyar Nyelvtudományi Társaság


Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat


Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ


Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Antalné Szabó Ágnes

A 15 éves folyóirat szerkesztőségének a felhívása az olvasókhoz

 

Kedves Olvasóink!

 

Az Anyanyelv-pedagógia folyóirat 2022 végén ünnepli megalapításának a 15. évfordulóját. A jubileum alkalmából olyan tartalmi újításokat és szakmai programokat tervezünk, amelyek erősítik a folyóirat kapcsolatát az olvasókkal és a szerzőkkel.

A szerkesztőség igazodni kíván a megváltozott olvasási és tanulási szokásokhoz, amelyekben egyre nagyobb teret kapnak a multimediális tartalmak, a virtuális tanulási környezet és az online kapcsolatok. Ezért a folyóirat a jövőben lehetőséget kínál egyes cikkek esetében a szöveghez kapcsolódó multimediális tartalmak megjelenítésére is. Ilyen multimediális tartalmak lehetnek például: a Tanulmányok rovatban leírt iskolai kísérletről összefoglaló videófelvétel, a Műhely rovatban bemutatott anyanyelv-tanítási jó gyakorlatot szemléltető videó, a Mozaik vagy a Postaláda rovatban anyanyelvi versenyről, anyanyelvi műsorról, jeles napról videórészlet közlése. A multimediális tartalmak megjelenítéséhez a folyóirat technikai továbbfejlesztését és a tárhely bővítését is tervezzük.

A közönségkapcsolat erősítését szolgálja egy új Cikkajánló menüpont jövőbeli kialakítása is a folyóirat oldalán. Ebben az új menüpontban olyan egy-két perces videós cikkajánlók jelennek meg, amelyek egyrészt a folyóirat korábbi tartalmaihoz, másrészt a legfrissebb írásokhoz kapcsolódnak. A videós cikkajánlókban maga a szerző mutathatja be az írását, vagy a témához értő szakember, a célközönséget jelentő olvasó ajánlja a cikket. A meglevő fiatal szerzőink kiemelt támogatását és további fiatal szerzők motiválását, bevonását is szolgálhatják azok az egy-két perces multimediális ajánlók, amelyekben maguk a fiatal szerzők mutatják be saját írásukat, vagy más fiatal szerzők írásait ajánlják. A cikkajánlókat a folyóirat weboldalán kívül a saját Facebook-oldalunkon és YouTube-videóként is megosztjuk.

A jövőben olyan hibrid megvalósítású olvasótalálkozókat és szakmai műhelyeket szervezünk, amelyekbe az érdeklődők világszerte jelenléti és online módon egyaránt bekapcsolódhatnak. Az olvasótalálkozókat nemcsak a kutatók, az oktatók, a szakemberek számára, hanem a szélesebb olvasóközönség, például a szülők, az anyanyelvi nevelést folytató intézmények munkatársai számára is meghirdetjük. Az olvasótalálkozók témái lehetnek a folyóiratban megjelent cikkek alapján beszélgetések, továbbá az új fejlesztések bemutatása és szakmai diskurzus a jövőbeli tervekről.

Kedves olvasóinkat is szeretettel várjuk a folyóirat jubileumi programjain, ezekről a Naptár rovatban és a Facebookon fogunk hírt adni. Arra buzdítjuk Önöket, hogy vegyenek részt a Cikkajánló rovat kialakításában, és keressenek olyan írásokat az Anyanyelv-pedagógia folyóiratban, amelyeket kiemelten ajánlanának olvasótársaiknak. Készítsenek egy-két perces kreatív videós és hangos cikkajánlókat! A videós ajánlókat a Microsoft Teamsben javasoljuk elkészíteni a videófelvétel funkcióval, de egyéb technikai megoldások is lehetségesek. Az egy-két perces videókban kérjük egyértelműen megnevezni vagy feltüntetni az ajánlott írás szerzőjét, a cikk címét, valamint azt, hogy a folyóirat melyik évfolyamában és melyik számában jelent meg. Kérjük, hogy az ajánlóban térjenek ki arra, miért és kiknek ajánlják a kiválasztott írást. A videós cikkajánlók időtartama legfeljebb 1-2 perc lehet. A multimediális tartalom megjelenítésében további megkötést nem adunk, szeretnénk, ha érvényesülhetne a készítők kreativitása. A videós cikkajánlók mellett olyan hangos cikkajánlókat is örömmel fogadunk, amelyekben a cikkajánló egy 800 és 1300 karakter közötti szöveget mond fel hangfelvételre.

Kérjük, hogy a videókat és a hangfelvételeket ne küldjék el ímélben, hanem helyezzék el őket valamely online tárhelyen, erre elsősorban a Microsoft OneDrive felületét ajánljuk, és osszák meg velünk a felvétel elérhetőségét. A cikkajánlókról a leveleket az info@anyanyelv-pedagogia.hu címen várjuk folyamatosan, kérjük, adják meg a levélben a cikkajánló készítőjének a nevét, foglalkozását, munkahelyét és ímélcímét is, valamint azt, hogy mely cikkhez készült az ajánló. A beérkezett cikkajánlókat 2022. április 30-tól kéthavonta zsűrizzük, és a szakmai zsűri által támogatott munkákat folyamatosan megosztjuk a folyóirat saját oldalán, valamint a Facebook-oldalunkon. A legtöbb és legjobb cikkajánlók készítőit 2023 tavaszán, a folyóirat jubileumi szakmai konferenciáján megjutalmazzuk.

Kapcsolódjanak be az Anyanyelv-pedagógia folyóirat jubileumi programjaiba! Készítsenek videós és hangos cikkajánlókat a 15 éves folyóirat legjobb írásairól!

 

Budapest, 2022. március 1.

 

Antalné Szabó Ágnes

        főszerkesztő

Antalné Szabó, Ágnes: The journal′s anniversary appeal to readers

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 1. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–