Naptár

2024. április 15–19..

Egyetemi Anyanyelvi Napok

2024. április 20..

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2024. április 24. – május 3..

A magyar nyelv hete

 

Tovább...

 

Nemzeti Kulturális Alap


Magyar Nyelvtudományi Társaság


Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat


Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ


Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Antalné Szabó Ágnes

A Simonyi helyesírási verseny 25 évének emlékezetes pillanatai

 

Kedves Olvasók!

 

25 év nem csekély idő a saját életünkben és egy verseny történetében sem. 25 évvel ezelőtt, 1997-ben született meg az a döntés a Szabadság Sugárúti Általános Iskola javaslata alapján, hogy a Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékével országos, sőt határokon túli, nemzetközi helyesírási versenyt szervez, amelyet Simonyi Zsigmondról nevez el. A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt azóta egyszerűen „a” Simonyiként emlegetik, és talán nincs olyan magyarországi, valamint határon túli magyar iskola, ahol ne hallottak volna a versenyről. Évről évre több tízezer, az eltelt évek alatt közel egymillió 5–8. osztályos gyermek vett részt az iskolai fordulókon, sok ezer tanuló a regionális és a Kárpát-medencei döntőkön. Az olvasói levél műfaja inkább az érzelmeken alapuló visszatekintésre ad alkalmat, így a mindenre kiterjedő számvetés helyett néhány olyan pillanatát idézem fel a versenynek, amely nemcsak nekem, hanem sok szervezőtársamnak is örökké emlékezetes marad.

A 25 év alatt a versenyfordulók szervezése során sok ezer levelet váltottunk az iskolai, a regionális, a megyei, a fővárosi és a határon túli országos versenyek szervezőivel, résztvevőivel, így nagyon sok odaadó szervező kollégát, áldozatkész felkészítő tanárt, izguló szülőt, a helyesírás ügyéért elkötelezett diákot ismertünk meg. Nem felejtjük el azokat a pillanatokat, amikor a májusi Kárpát-medencei döntőkön sokukkal személyesen találkozhattunk. Az ELTE számára is meghatározó esemény volt minden évben a döntő, amikor megteltek az egyetemi folyosók, a nagytermek, a Trefort-kert a hat országból érkező, csillogó szemű gyermekekkel és kísérőikkel. Emlékszünk a döntő lelkes fiatal segítőire, az évente 40-50 ünnepélyesen felöltözött, kedvesen mosolygó egyetemi hallgatóra, hűséges végzett hallgatóinkra is, akik a kapuban fogadták, a termekbe kísérték, a versenyen segítették, ebédelni vitték, érdekes programokkal szórakoztatták a versenyzőket. Táncoltak, drámajátékokat végeztek velük, humoros digitális kvízeket, telefonos udvari kalandjátékokat szerveztek nekik, városnéző kirándulásokra, múzeumokba kísérték őket, játékos totókat töltöttek ki velük. A felnőtteket és a gyermekeket egyaránt megszólította az a több mint 100 szakmai előadás, kulturális program, amelyek részei voltak a Kárpát-medencei döntőknek. A kerek évszámú jubileumi döntőkön számos híres előadóművész is fellépett a Simonyin, énekeltek, muzsikáltak, táncoltak, meséltek, szavaltak, színjátékokat adtak elő.

A 25 év alatt a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetnek alig volt olyan oktatója, aki ne vett volna részt valamilyen minőségben a Simonyin: zsűrielnökként, zsűritagként, versenyanyag-készítőként, lektorként, szervezőként, javítóként vagy éppen a szakmai programok előadójaként. A digitális verseny bevezetése előtt a javítók között nemcsak egyetemi oktatók, hanem doktoranduszok, iskolai tanárok, jeles hallgatók is voltak, akik mindannyian boldogan és őszinte elismeréssel élték meg, hogy voltak olyan tanulók, akik a könnyűnek nem nevezhető feladatlapokat hibátlanul töltötték ki, és a tollbamondásszövegeket hiba nélkül írták le. Nem felejtjük el, hogy mindig voltak olyan megoldások a tanulók munkáiban, amelyekre előzetesen nem számítottunk, de amelyeket a kreatív tanulói értelmezés alapján elfogadtunk. Több mint 280 feladatlap és tollbamondásszöveg összeállítójaként számomra minden évben fejtörést okozott, hogy mi legyen az új, a plusz feladat az adott évben a kiszámítható, hagyományos feladatok mellett, így több mint 150 feladattípus fordult elő a 25 év alatt az évi négy fordulón az 5–8. osztályosok számára készült helyesírási feladatlapokban. Kihívás volt az is, hogy mi legyen az újabb és újabb témájuk a tollbamondásszövegeknek, amelyek közel állnak a gyermekekhez, különféle témakörökben ismereteket közvetítenek, vagy az adott év valamilyen nevezetes évfordulójához kapcsolódnak.

A 25 év talán legemlékezetesebb pillanatai a díjkiosztóhoz kötődnek. Sokunk emlékezetébe vésődött a díjkiosztóra készített sok száz ajándékcsomag látványa, amelyeket hétről hétre gyűjtöttek össze a segítő hallgatók a számos támogatótól, majd nagy gonddal válogatták és csomagolták őket. Több termet megtöltöttek a gyermekeknek és a felkészítő tanároknak szánt könyvek, folyóiratok, egyéb ajándékok. Minden évben arra törekedtünk, hogy egy gyermek és egy felkészítő tanár se maradjon ajándék nélkül, és a körülbelül 140 döntős diák kivétel nélkül győztesnek érezze magát már azért, hogy a Kárpát-medencei döntőre eljutott. A „mindenki győztes” érzést próbálta erősíteni az eredményhirdetés hangulata is, ahol név szerint kihívtunk minden tanulót, és elmondtuk nekik a döntő több száz résztvevője előtt, hogy büszkék vagyunk rájuk, ők is méltán büszkék lehetnek magukra, hiszen eljutottak a Kárpát-medencei döntőre, és nagyszerűen helytálltak egy nehéz versenyen.

A 25 évből 23 évig az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel szervezte a Magyar Nyelvtudományi Társaság a helyesírási versenyt, 2 év óta pedig a Károli Gáspár Református Egyetem a társszervező. Részben a mindenki számára ismert körülmények, a járványhelyzet, a digitális verseny bevezetésének a szükségessége, részben személyes okok, a főszervezők új feladatai és azon szándéka vezetett a váltáshoz, hogy kialakuljon egy újabb elkötelezett, sok fiatalt magában foglaló szervezőcsapat, amely képes végrehajtani a digitális átállást, és képes továbbvinni a verseny szellemiségét, örökségét, hogy még újabb 25 évig megmaradjon a helyesírási verseny.

A nevek számbavétele nélkül köszönöm, köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az elmúlt 25 évben a verseny sikeréhez, népszerűségéhez, aki segít abban, hogy tovább éljen Simonyi Zsigmond öröksége, és még sokáig legyen Simonyi-verseny. Köszönjük az új szervezőknek a folytatást, és amíg tudunk, „öreg simonyisok”, mi is ott leszünk a versenyeken.

 

Budapest, 2022. május 21.

 

                                                Köszönettel és tisztelettel:

 

                                                                                   Antalné Szabó Ágnes
                                                                                        alapító szervező

Antalné Szabó, Ágnes: Memorable moments from 25 years of the Simonyi spelling competiton

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 3. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–