Antalné Szabó Ágnes

A Simonyi-verseny 15 éve


 
http://simonyi.mnyt.hu/
 

Tisztelt Olvasók! Kedves Simonyisok!

 

Nagy öröm visszatekinteni a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny elmúlt másfél évtizedére. A versenyt 15 éve a Magyar Nyelvtudományi Társaság hirdeti meg az 5–8. évfolyamos magyarországi, valamint határon túli diákok számára, és 15 éve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara ad otthont a Kárpát-medencei döntőnek. Nagyon sok személynek és intézménynek tartozunk hálával azért, hogy ez a tehetséggondozó verseny 1998-ban elindulhatott, és azóta is minden évben megrendezhetjük.

Elsősorban köszönjük a versenyző diákoknak, hogy szorgalmas munkájukkal, nagyszerű teljesítményükkel, boldog tekintetükkel annyi örömteli pillanatot szereztek nekünk. Köszönjük a magyarországi kerületi és megyei versenyszervezőknek, a határon túli versenyfelelősöknek, hogy évről évre segítik megszervezni a válogatóversenyeket. Hálásak vagyunk a felkészítő tanároknak, hogy áldozatos munkájukkal fejlesztik tehetséges tanítványaikat. Köszönetet mondunk a szülőknek, a családtagoknak is, hogy megfelelő hátteret biztosítanak a gyermekeknek a versenyzéshez. Hálával gondolunk a versenyek zsűrielnökeire és zsűritagjaira, előadóira, a lelkes szervező és javító hallgatókra, oktatókra, akik nélkül nem lehetne Simonyi-verseny. Külön ki kell emelnünk azokat a szervezeteket, a mindenkori oktatásért felelős minisztériumot, a nagylelkű kiadókat, amelyek évről évre támogatásukkal biztosítják a verseny megszervezését, a gyermekek és a pedagógusok megjutalmazását.

Nehéz lenne felsorolni, hogy mire vagyunk a legbüszkébbek az elmúlt 15 esztendőből. 1998 óta összesen 1761 tanuló vett részt a budapesti Kárpát-medencei döntőkön. Közülük 439 diák a határon túli magyarlakta területekről érkezett: a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból és a Muravidékről. A diákok közel 500 különböző intézményből jutottak tovább a döntőkbe. A magyarországi versenyzőknek pedig több mint a negyede 10 000 fő alatti lélekszámú településen tanult. Az eredmények tehát azt bizonyítják, hogy a tehetséges gyermekek a legkisebb falvakból is eljuthatnak a legjobbak közé.

A tehetséges tanulók dicséretes teljesítményét mutatja az is, hogy 2012-ig a 100 pontból átlagosan 90-et értek el a versenyzők a Kárpát-medencei döntőkön, közülük többen 100 vagy 99 pontot gyűjtöttek össze. A határon túli diákok az indulás óta együtt versenyeznek a magyarországi gyermekekkel, és a budapesti megmérettetéseken már több alkalommal kiemelkedő helyezéseket értek el.

Az indulás óta a döntőn hagyományosan minden diákot és minden felkészítő tanárt megjutalmazunk. A különdíjakkal együtt eddig közel 5000 könyvcsomagot osztottunk ki húszezernél is több értékes könyvvel. A legjobb iskolákat és a legeredményesebb magyartanárokat eddig 44 Simonyi Zsigmond-serleggel és 87 Arany Oklevéllel jutalmaztuk. A verseny legeredményesebb felkészítő tanára a 2005-ben Gyémánt Oklevéllel kitüntetett pedagógus, Nagyné Molnár Sarolta a siófoki Széchenyi István Általános Iskolából.

1998 és 2012 között közel ezer hallgató és oktató segített a verseny előkészítésében és lebonyolításában, valamint a javításban. A hallgatók közül többen egykor maguk is simonyis diákok voltak, és az egyetem befejezése után is sokan visszajárnak segíteni. Hálával emlékezünk Fábián Pál tanár úrra, a verseny első zsűrielnökére, és köszönettel tartozunk Grétsy László tanár úrnak, a verseny korábbi, valamint Keszler Borbála tanárnőnek, a verseny jelenlegi zsűrielnökének. Kollégáim közül többen évek óta hűségesen részt vesznek a zsűri és a javítók munkájában, a teljesség igénye nélkül köszönjük szépen Balogh Judit, Juházs Dezső, Farkas Tamás, Fercsik Erzsébet, Kenyó Ildikó, Kerner Anna, Kiss Jenő, Kugler Nóra, Laczkó Krisztina, Raátz Judit, Tátrai Szilárd, Tóth Etelka és Völgyiné Reich Márta munkáját. Az elmúlt 15 évben közel 40 előadó tartott ismeretterjesztő előadást, és több mint 100-an működtek közre a kulturális programokban. A szünetekben sok ezer szendvicset, süteményt, üdítőt és meleg ebédet kínáltunk a résztvevőknek.

A versenyekre eddig több mint 200 tollbamondásszöveg született, amelyek nemcsak helyesírást tanítanak, hanem emberi, természeti és kulturális értékeket is közvetítenek. A helyesírási feladatlapok az elmúlt 15 évben több mint ezer feladatot, közel 200 különböző gyakorlattípust tartalmaztak, egyensúlyt tartva a normaközpontú és az alkotó, kreatív helyesírási feladatok között.

A legbüszkébbek azonban arra vagyunk, hogy a versenyekről minden évben mosolygós arcú, elégedett versenyzők, pedagógusok, családok és szervezők utaznak haza. Mindent megteszünk azért, hogy ez így maradjon az elkövetkező 15 esztendőben is.

 

             Nagy tisztelettel és köszönettel minden egykori, jelenlegi és jövőbeli Simonyisnak:

 

Budapest, 2012. június 30.

 

                                                                                   Antalné Szabó Ágnes

                                                                             felelős szervező, a zsűri titkára

Antalné Szabó, Ágnes: 15 years of the Simonyi competition

 

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére

Vissza a 2012. évi 3. szám tartalomjegyzékéhez  

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–